Over de kleitegels

Mileubewust

De brandstof die wordt gebruikt voor het bakken van de tegels, bestaat uit de snoeiafval van avocado- en olijfgaarden, en uit olijvenpitten.

Verpakkingen bevatten geen plastics en ook bij het verzenden wordt geen verpakkingsfolie gebruikt. De tegels worden allemaal opgeslagen, vervoerd en geleverd op herbruikbare houten pallets.

Op die manier kan een lange tradities blijven bestaan, maar wordt deze aangepast aan het moment waarop we leven. Daarom worden er mallen gebruikt voor de productie die gemaakt zijn van van biologisch afbreekbaar plastic (PLA), met een 3D- printer.

Verder wordt er alleen geproduceerd wat ook gebruikt gaat worden. Alles wat geproduceerd wordt daarom op bestelling gemaakt. Elk stuk is handgemaakt door een meestervakman. Voordat het product de oven in gaat wordt deze aan de lucht gedroogd. Afhankelijk van het jaargetijde kan de levertijd daardoor variëren. Van 35 tot 40 dagen in de lente/zomer, tot 40 tot 45 dagen in de herfst/winter.

De kracht van een echt product

Dankzij het ambachtelijke productieproces hebben de producten overweldigende kleurschakeringen en zelfs verbrande plekken; eigenschappen die ontstaan doordat er gebakken wordt in een Arabische ovens. Die maakt elk stuk uniek. Hierdoor en doordat de producten handgemaakt zijn, ontstaan er ook klein onvolkomenheden en holtes. Dit alles wordt nog versterkt door de stukken te onderwerpen aan een gecontroleerd verouderingsproces dat de oppervlaktestructuren laat verslijten en verzacht.

Een van de meest karakteristieke aspecten van de tegels is de antieke textuur: door een verouderingsproces wordt het oppervlak fluweelzacht en krijgen de randen een afgesleten uitstraling: net zoals oude tegels dat na jaren hebben. Deze afwerking zorgt voor meer elegantie en esthetische differentiatie.

Antique-textuur

Vanaf het begin af aan was het de bedoeling van de fabrikant een product te maken wat uniek en origineel is. Als basis daarvan zou een verschuiving gecreëerd moeten worden van de traditionele manier van het gebruik van klei naar een moderne. Met een extra focus op design met een avantgardistische uitstraling. Resultaat daarvan is een continue onderzoek naar geometrische vormen en patronen, kleurschakeringen en hun combinaties die met dit duurzame materiaal mogelijk zijn.

Verder was het de bedoeling een kwaliteitsproduct te maken, wat milieuvriendelijk en 100% met de hand gemaakt is. De fabrikant heeft zich weten te onderscheiden van de rest van de sector door de ontwikkeling van de Antiek-textuur. Daarmee kunnen de producten gepersonaliseerd worden en de uitstraling krijgen van een oude, versleten tegel of vloer.

 

De Antique-textuur geeft een vintage afwerking aan de handgemaakte kleitegels. Meer weten over de Antique-textuur, klik dan hier.