Wandtegeltableaus met sprekende  en kleurige taferelen.  De tegeltableaus die wij hier aanbieden zijn stuk voor stuk uniek en met de hand gemaakt. De afbeeldingen zijn zeer divers en met verschillende technieken gemaakt. De vakmanschap en jarenlange ervar

Vloertegels van  klei / terracotta

Tegelvormen

Onze handgemaakte terracotta tegels doen denken aan vloeren in oude kastelen en landhuizen. Ze zijn puur natuur en daardoor bijzonder duurzaam. Door de kleurschakeringen ontstaat een levendige vloer of muur. De basisvormen van de tegels verschillen niet alleen in vorm maar ook in formaat. Zoek je iets wat echt anders is, dan kan het combineren van de verschillende vormen zorgen voor een bijzonder sprekend resultaat. 

De geglazuurde tegels hebben dezelfde levendige kleuren. Ook deze zijn beschikbaar in vele maten en vormen.

De belangrijkste kenmerken van de tegels

Uniek en onderscheidend

De fabrikant wilde graag een uniek en origineel product kunnen aanbieden. Ze wilden daarbij de traditionele "taal" van gebakken klei overbrengen. Daarvoor is men intensief gaan onderzoeken wat de mogelijkheden van geometrie, kleurtonen en combinaties die zouden leiden tot een duurzaam product uit dit duurzame materiaal. Door te blijven innoveren is niet het oude ambacht blijven bestaan maar een heel nieuw soort ambacht ontwikkeld: tegels die aan de eisen van deze tijd voldoen met als grondstof dezelfde duurzame ingrediënten. 

De esthetische waarde van gebakken klei komt bij deze tegels optimaal tot zijn recht. De tegels onderscheiden zich van tegels van andere fabrikanten door de ontwikkeling van originele ontwerpen en het creëren van nieuwe texturen en tinten. Een innovatieve kijk op en gebruik van een eeuwen oud natuurproduct. Hiermee wordt een duurzaam product gecreeërd wat helemaal past bij deze tijd.

Door het ambachtelijke productieproces hebben alle producten kleurschakeringen. De stukken natuurlijke klei kunnen variëren in kleur en zelfs verbranden tijdens het bakproces in de Nasrid oven (arabische oven).

Hetzelfde gebeurt met de glazuur, want ook die wordt handmatig aangebracht. Meer weten over dit ambacht in een nieuw jasje? Lees hier verder

De verscheidenheid aan kleurtinten

Er worden 5 natuurlijke tinten van ambachtelijke klei geproduceerd en 2 speciale mixen die het resultaat zijn van een combinatie hiervan. Binnen 1 kleurtint hebben de tegels kleurvariaties (detonaties), doordat de tegels worden gebakken in traditionele Arabische ovens. De schakeringen in de verschillende tinten komen ook bijzonder goed uit bij projecten met een klein oppervlak. De geglazuurde tegels (azulejos) zijn als laatste toegevoegd aan het assortiment. 

Zoek je een vloer met een unieke uitstraling: dan kan je een eigen unieke vloer creëren door tegels van verschillende kleurtonen, vormen en formaten te combineren. In onze catalogus vind je daar wat voorbeelden van. Laat je inspireren en creëer je eigen ontwerp. 

 

Antieke structuur

De antieke textuur is een afwerking die een vintage uitstraling geeft aan de kleitegels.

Twee kanten

Over het algemeen worden industriële tegels vervaardigd om aan één kant te worden gebruikt. Bij deze tegels wordt echter juist geprofiteerd van de esthetische mogelijkheden van beide kanten, waardoor het geheel een unieke persoonlijkheid krijgt.

- De A-kant van onze Antiek textuur heeft een zacht, glad en zijdeachtig aanvoelend oppervlak. Met een uniforme afwerking, het gevolg van een eerdere egalisering met een strip.

- Op de B-kant bevinden zich natuurlijke holtes en onregelmatigheden, die elk stuk de uitstraling en schoonheid geven van oude tegelvloeren.

Vanaf het begin was het duidelijk dat de fabrikant een uniek en origineel product wilde aanbieden. Daarbij wilden ze de traditionele taal van gebakken klei overbrengen. Het levend houden van dit concept heeft er toe geleid dat voortdurend de mogelijkheden van geometrie, kleurtonen en combinaties worden onderzocht die een duurzaam materiaal als dit biedt. In de loop der jaren heeft deze innovatie geholpen om de kwalificatie van een vernieuwde soort ambacht te behalen.

De fabrikant wilde daarbij niet alleen een kwaliteitsproduct aanbieden, maar ook een product dat respectvol is naar het milieu, 100% handgemaakt is en dat in staat is om zichzelf te onderscheiden. Dit onderscheid in de sector is bereikt door de antieke textuur te ontwikkelen. Het product is daarmee zodanig bewerkt dat bijzonder goed lijken op terracotta betegeling die we kennen van oude bebouwing: het ziet er uit als “oud”.

Exclusieve ontwerpen

De ontwerpen worden gemaakt door het continue experimenteren van een groep jonge ontwerpers. Zoals zij het zelf verwoorden, hebben zij als doel: de taal van klei opnieuw te interpreteren en te integreren in de 21e eeuw, door middel van het continue creëren van nieuwe collecties. Deze collecties zijn te zien in de prijslijst (pagina 6-10)

Duurzaam

De tegels worden gemaakt van gebakken klei met behulp van traditionele technieken. Dat gebeurt op een 100% ambachtelijke manier, waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is. Waarbij niet alleen een duurzaam product gemaakt wordt, maar ook het productieproces duurzaam is.

Veel gestelde vragen

Kunnen de tegels ook op een vloer met vloerverwarming gelegd worden?

Klei is het ideale materiaal voor installatie op vloerverwarming. Het is geschikt voor gebruik in verschillende klimaten en heeft een hoge thermische inertie, waardoor het zeer snel warmte opneemt en geleidelijk afgeeft. Op die manier wordt het rendement van de vloerverwarming verhoogt en kunnen de ruimtes met minder energieverbruik verwarmt worden.

Kan je uitglijden over de tegels?

De ongeglazuurde tegels voldoen aan de hoogste categorie gladheidsnormen (volgens CTE-DB SUA 1). Keramische tegels voldoen ruimschoots aan categorie C3.

Bij geglazuurde terracotta is het noodzakelijk om oplossingen toe te passen die de gladheid verminderen als deze op de vloer gelegd worden. Voor advies daarover kan je contact met ons opnemen.

Hebben de tegels een CE-marketing?

De regelgeving die van toepassing is en de CE-markering definieert, is beperkt tot "keramische tegels vervaardigd door spuitgieten en droogpersen". Daardoor kunnen onze producten, die volledig handgemaakt zijn, niet onder deze regelgeving vallen.

Toch leveren de fabrikant altijd de technische fiches en beschrijvingen die nodig zijn om de kwaliteit en de prestaties van ons materiaal aan te tonen. Evenals een bindende prestatieverklaring met de resultaten van de verschillende tests die op onze producten zijn gedaan.

Kan de klei tegen vorst?

Wij raden af om terracotta tegels te plaatsen op plaatsen die onderhevig zijn aan vorst. Hoewel de vorstbestendigheid van onze producten in het laboratorium is getest, is vastgesteld dat het materiaal op voldoende wijze voldoet aan de prestaties die in de huidige regelgeving zijn vastgelegd. Dit is een minimumvereiste, maar niet voldoende om de duurzaamheid van keramische tegels tegen het fenomeen vorst te garanderen.

Norm UNE-EN ISO 10545-12: Keramische tegels. Bepaling van de vorstbestendigheid omvat de testmethode om het gedrag van een tegel tegen bevriezing te bepalen. Uit de resultaten blijkt dat ons materiaal voldoet aan de eisen van de norm, aangezien in geen van de geteste stukken na 100 vries/dooicycli schade werd vastgesteld.

Kan ik geglazuurde tegels gebruiken op keukenwerkbladen?

De geglazuurde tegels zijn niet bedoeld voor de aanraking van voedsel. Wanneer u ze op werkbladen plaatst, moet je je daarom daarvan bewust zijn, d.w.z. gebruik altijd het juiste keukengerei voor het bewaren en aanraken van voedsel, en reinig al het voedsel dat op het werkblad wordt geplaatst voordat u het opeet.

Bieden kleitegels geluidsisolatie?

Kleitegels kunnen de akoestische omstandigheden in een ruimte verbeteren. Dit hangt echter af van het gehele gebouwencomplex.

De akoestische isolatie van een kamer is afhankelijk van de materie van het gebouw als geheel. De installatie van terracotta tegels kan deze kwaliteit verbeteren, maar men moet er rekening mee houden dat dit afhangt van het geheel van bestanddelen en materialen waaruit een ruimte bestaat.

Antieke of traditionele afwerking?

Traditioneel - Dit is de afwerking van tegels zoals ze zonder verdere bewerking uit de oven komen. Deze afwerking wordt gekenmerkt door:

  • Het stuk kan alleen aan de A-kant gebruikt worden.
  • De randen en kanten van de tegels zijn rechter.


Antiek - Door een dubbel proces worden de stukken verouderd zodat ze lijken op het aardewerk van restauratiewerken en hebben dan ook een meer antieke afwerking.

  • Ze kunnen aan beide zijden worden gelegd. Dit maakt het mogelijk te spelen, de kleurschakering van het geheel te vergroten of te verkleinen.
  • De randen en kanten zijn afgerond en de gezichten zijn verzacht door het verouderingsproces. De stukken krijgen een meer fluweelachtig gevoel.
  • Door het verouderingsproces breken de zwakkere stukken en worden daarom weggegooid, zodat het eindproduct bestendiger is.

Voorbeelden zijn hier te zien.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling ontvang?

Aangezien de fabrikant een hoge mate van maatwerk biedt (en de klanten daarom vragen), werken ze niet uit voorraad, maar op bestelling.

Het is een handgemaakt product, dat met de hand wordt vervaardigd en gebakken in een Arabische oven. Dit houdt een productieproces in van ongeveer:

60-80 dagen voor handgemaakte klei
70-90 dagen voor wit aardewerk en glazuur.


Gedurende deze tijd ondergaat het materiaal de volgende processen:

Vorming van de tegels.

Drogen in de open lucht. Dit is het proces waarbij de stukken de nodige stevigheid krijgen om in de oven te worden gebakken. In deze fase kan tijd worden gewonnen of verloren, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.


Het bakken in een Arabische of Nasrid-oven.

Dit is een geleidelijk proces van verhitting van de tegels tot de maximale baktemperatuur en vervolgens de afkoeling.


Verouderingsproces van de tegels.

Een verweringsproces wordt uitgevoerd zodat de stukken de antieke textuur krijgen.


Ten slotte worden de stukken op pallets geplaatst en naar onze klanten gestuurd. 

Zoals bij elk ambachtelijk proces is de aangegeven productietijd een schatting die kan worden gewijzigd afhankelijk van weersomstandigheden waarop wij geen invloed hebben.

Wordt er een beschermende laag aangebracht op de tegels?

Onze handgemaakte kleiproducten worden NIET beschermd geleverd.

Wij raden aan het materiaal na plaatsing 25-30 dagen te laten drogen, zodat al het water in de bouwmaterialen, mortels en kleistukken kan verdampen. Tijdens deze droogperiode kan de vloer worden belopen (wetende dat het een poreus materiaal is), en zelfs intensief worden bewerkt, als hij voldoende wordt beschermd met karton of dekzeilen, en na de werkdag wordt verwijderd. Plastic folie moet worden vermeden, omdat het geen vocht doorlaat.

Het verdampingsproces kan witachtige vlekken (salpeter of kalkaanslag) veroorzaken, die gemakkelijk kunnen worden verwijderd met een geschikt antizoutproduct.

We geven graag meer informatie over het plaatsen, behandelen en onderhouden van de tegels. Uitgebreide brochures en video's zijn beschikbaar om dat verder toe te lichten.