De tegels - technieken

Technieken voor het decoreren

De technieken die door fabrikanten van keramiek worden gebruikt zijn te verdelen in: "cuerda seca", "arista" en "pincelada". Decoreren van de tegels kan gebeuren vóór of na het bakken. Onze fabrikanten decoreren de tegels vóór het bakken. Op deze manier worden de kleuroxiden en het basisglazuur samen gebakken, waardoor de stukken minder kwetsbaar worden en veel beter bestand zijn tegen weersinvloeden.

- Cuerda seca: betekent letterlijk "droog koord". De lijnen van het ontwerp worden gemaakt met een vet of was. De vlakken ertussen worden opgevuld met glazuur. De lijnen van vet/was zorgen ervoor dat de verschillende kleuren niet in elkaar overlopen. Het resultaat is dat de lijnen na het bakken verdiept liggen tussen de geglazuurde delen. Vaak is het vet met mangaan vermengd waardoor de lijnen donker van kleur worden. Deze techniek werd vooral in Zuid Spanje gebruikt, in de 14e t/m 16e eeuw. Sevilla was daarvan een belangrijk centrum van de tegelproductie.

- Arista (ook wel Cuenca genoemd): voor het aanbrengen van de lijnen wordt hier een mal gebruikt waar de lijnen zijn ingekerfd. De klei wordt hiervoor op de mal gedrukt. De lijnen vormen dan in reliëf het patroon, waardoor de lijnen hier het door elkaar vloeien van de aangebrachte glazuren voorkomt. Dit is een techniek waarmee makkelijk een groter aantal tegels met dezelfde patronen gemaakt kan worden.

- Pincelada: met penseel beschilderd. Hierbij wordt de decoratie met een penseel aangebracht op een laag (nog niet gebakken) basisglazuur. Het basisglazuur is meestal licht van kleur en wordt meestal gemengd met CMC, dat uithardt en voorkomt beschadiging van de basisglazuur bij het aanbrengen van de decoratie. De decoratie wordt met een penseel aangebracht. Als dat klaar is wordt het geheel gebakken.

Onze keramisten maken  gebruik van de technieken cuerda seca en pincelada

Methode: cuerda seca

Methode: pincelada

Naamborden

Voor het maken van de decoratie op de naamborden gebruiken de keramisten ook Cuerda seca of Pincelada. De tekst wordt altijd met een penseel aangebracht. Dat is een kwestie van optimaal gebruiken van het oppervlak.

Het schilderproces

Het proces van het decoreren van de tegels is puur handwerk. Afhankelijk van de techniek ziet het proces er anders uit. In onderstaand filmpje laten we zien hoe dit proces in z'n werk gaat: