Wandtegeltableaus met sprekende  en kleurige taferelen.  De tegeltableaus die wij hier aanbieden zijn stuk voor stuk uniek en met de hand gemaakt. De afbeeldingen zijn zeer divers en met verschillende technieken gemaakt. De vakmanschap en jarenlange ervar

De tegels

Portugese tegels

Mediterraans gedecoreerde tegels worden vaak "Portugese tegels" genoemd, maar is eigenlijk de verzamelnaam voor tegels uit Spanje, Portugal en Italië. Deze tegels (azulejos in het Spaans) werden ooit door de Moren geïntroduceerd in Al-Andaluz (Zuid Spanje). Dit ambacht werd vervolgens overgenomen door Portugal en daarna ook door Italië. 

Vanaf de zevende eeuw veroverden de Moren een deel van het Iberisch Schiereiland en noemden het Al-Andalus. In deze periode introduceerden de Moren ook de kunst van het beschilderen van gepolijste tegels in het gebied dat nu Spanje is. Voorbeelden van het weelderige siertegelwerk uit die periode zijn te vinden in de architectuur van het voormalige kalifaat Córdoba en het koninkrijk Granada. Het gebruik van azulejos verdrong gaandeweg het Romeinse mozaïek. De toepassing van siertegelwerk bleef dankzij de morisken bewaard in christelijk Spanje als onderdeel van de mudejarstijl, en verspreidde zich vanaf de dertiende eeuw door andere delen van Europa.

 

Onze tegels

Onze tegels worden allemaal in Spanje gemaakt en zijn afkomstig van verschillende leveranciers. Deze keramisten en fabrikanten hebben allemaal hun eigen stijl, waardoor wij je een ruime keuze aan ontwerpen, kleuren en afmetingen kunnen bieden. De stijlen kunnen variëren en lopen dan ook van klassiek tot modern, maar allemaal worden ze met de hand gemaakt met veel liefde voor hun vak.

Technieken

De technieken die door onze fabrikanten worden gebruikt zijn te verdelen in: "cuerda seca", "arista" en "pincelada". De technieken zijn verschillend, maar de kwaliteit van de verschillende technieken is gelijkwaardig. 

Decoreren van de tegels kan gebeuren vóór of na het bakken. Onze fabrikanten decoreren de tegels altijd vóór het bakken. Op deze manier worden de kleuroxiden en het basisglazuur samen gebakken, waardoor de stukken minder kwetsbaar worden en veel beter bestand zijn tegen weersinvloeden.

Onze keramisten maken  gebruik van 2 verschillende technieken cuerda seca en pincelada. Wil je meer weten over de 2 technieken, klik dan hier

  • Huisnummers - kant en klaar  De huisnummers die je bij ons direct kan bestellen worden met cuerda seca gemaakt. 

  • Naamborden en tegeltableaus  Voor het maken van de decoratie op de naamborden en de tableaus gebruiken de keramisten Cuerda seca of Pincelada.  De tekst wordt (bijna) altijd met een penseel aangebracht. Dat is een kwestie van optimaal gebruik maken van het oppervlak.

Techniek: cuerda Seca

Techniek: pincelada

Craquelé

Vaak ontstaat er na een tijdje een craquelé in de glazuur. Dit is normaal en kan geen kwaad voor de tegel. Het geeft de tegel vaak ook wat extra diepte, wat in Spanje zelf juist gezien wordt als iets positiefs. Dus niets om je zorgen over te maken!